• Strona Główna
  • Wyszkukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Skróty
Mazurski OTS Facebook
Discord Mazurski

Forum Mazurski OTS

Zaloguj się Utworz konto
Login at Forum Mazurski OTS

Forum Mazurski OTS › OWION › Komputery oraz Internet
1 2 Dalej »

2 routery w jednym domu

Thread tools
2 routery w jednym domu
Offline Banneq
Banned
206 Liczba postów:

15-03-2014, 21:40:18
Elo,
dokupiłem nowy ruter do domu, bo jeden słabo pokrywał część domu gdzie mam komputer. By rozwiązać ten problem kupiłem drugi. Podłączone są dwa na jednym "kablu" i z tego co widzę to się zakłócają. Jest to możliwe? Na starym routerze czasem internet odpiera czasem nie, a na nowym w ogóle. Oba są skonfigurowane. Jest ktoś obeznany w tym temacie i mógłby pomóc?

Odpowiedz
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Offline eM PeGo
Rzal i Bul
239 Liczba postów:

15-03-2014, 21:47:41
Sprawdzałeś czy oba routery działają osobno podłączone?

Odpowiedz
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Offline Banneq
Banned
206 Liczba postów:

15-03-2014, 21:48:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2014, 21:56:56 przez Banneq.)
One są podpięte pod ten sam kabel (telefon stacjonarny). Gniazdka są dwa na górze i na dole.

@edit
Chyba, że tu jest błąd w konfiguracji. Nie wiem w czym. Na przykład nie wiem jaki typ połączenia wybrać.

@down
Świetnie, a ja nie.

Odpowiedz
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Offline Toster
Banned
241 Liczba postów:

15-03-2014, 21:54:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2014, 22:02:07 przez Toster.)
A ja jestem kox xd
Ja odrazu z kabla od anteny (do neta) mam podpięty zasilacz, i odrazu do lapka, bądź kompa podłączam ;p.

Odpowiedz
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Offline eM PeGo
Rzal i Bul
239 Liczba postów:

16-03-2014, 0:39:05
Podepnij najpierw jeden router, a potem drugi. i sprawdź czy każdy działa z osobna.

Odpowiedz
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Offline Banneq
Banned
206 Liczba postów:

16-03-2014, 8:36:43
(16-03-2014, 0:39:05)eM PeGo napisał(a): Podepnij najpierw jeden router, a potem drugi. i sprawdź czy każdy działa z osobna.

Stary dziala, nowy nie.

Odpowiedz
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Offline eM PeGo
Rzal i Bul
239 Liczba postów:

16-03-2014, 13:47:46
no to masz wytlumaczenie dlaczego nie dzialaja oba na raz podpięte ;> Musisz najpierw poprawnie skonfigurowac ten nowy router, a jeśli nie podziała to wymienić na gwarancji, bo raczej bd uszkodzony.

Odpowiedz
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Offline Banneq
Banned
206 Liczba postów:

16-03-2014, 15:58:42
(16-03-2014, 13:47:46)eM PeGo napisał(a): no to masz wytlumaczenie dlaczego nie dzialaja oba na raz podpięte ;> Musisz najpierw poprawnie skonfigurowac ten nowy router, a jeśli nie podziała to wymienić na gwarancji, bo raczej bd uszkodzony.

Jeśli chodzi o konfigurację to spróbowałem chyba wszystkimi sposobami to zrobić i dalej nie działa.

Odpowiedz
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Offline eM PeGo
Rzal i Bul
239 Liczba postów:

17-03-2014, 1:00:09
Poczytaj o tym routerze na necie, ew. napisz na forum powiązanym z twoim problemem. Bardziej Ci nie pomogę. :/

Odpowiedz
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Offline Vinox
na co patrzysz?
3 842 Liczba postów:

21-03-2014, 1:14:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2014, 1:17:42 przez Vinox.)
Jeżeli nie działa 2 ruter to jest konflikt adresów ip, musisz w TC/IP dać 192.168.0.*
Za * wstaw 2 osobne liczby. np 1 i 2.
Pamietaj DNS musisz pobierać z Twojego neta bez rutera. brama domyślna to adres ip przypisany do Twojego komputera który wpisujesz w obu skonfigurowanych ruterach na stronie. Co ważne musisz to pokazać dla rutera na stronie http://192.168.0.1/ ze właśnie ten ruter korzysta z ip końcówka 1 bądź 2. Pamiętaj żeby ruter łączył się jeden z drugim to w jednym ruterze ma być wpisane ip drugiego i odwrotnie.

Co ważne jeżeli sam nie dasz rady skonfigurować modemu u nas w mieście to koszt z rzędu 50-70 zł, więc myślę ze u Ciebie, ta kwota nie powinna przekroczyć. Czy nie warto raz to zrobić na x czasu i mieć spokój na długi czas.

Kombinuj.

Cennik dobudówki domków
Konto VIP na forum
Odpowiedz
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Offline Novi
Emeryt
2 051 Liczba postów:

21-03-2014, 4:12:13
(21-03-2014, 1:14:07)Vinox napisał(a): Co ważne jeżeli sam nie dasz rady skonfigurować modemu u nas w mieście to koszt z rzędu 50-70 zł, więc myślę ze u Ciebie, ta kwota nie powinna przekroczyć. Czy nie warto raz to zrobić na x czasu i mieć spokój na długi czas.

Kombinuj.

"U NAS W MIEŚCIE "Big GrinD

A tak poważnie to poszukaj jakiegoś studenciaka informatykii, który zrobi Ci to za 2 puszki piwa ^^ i czasem skonfiguruje Ci lepiej i dokładniej niż "zawodowy informatyk" który zrobi na odpierdol.

Licznik Odwiedzin:
monitoring pozycji
Odpowiedz
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Offline Banneq
Banned
206 Liczba postów:

21-03-2014, 16:26:12
(21-03-2014, 1:14:07)Vinox napisał(a): Jeżeli nie działa 2 ruter to jest konflikt adresów ip, musisz w TC/IP dać 192.168.0.*
Za * wstaw 2 osobne liczby. np 1 i 2.
Pamietaj DNS musisz pobierać z Twojego neta bez rutera. brama domyślna to adres ip przypisany do Twojego komputera który wpisujesz w obu skonfigurowanych ruterach na stronie. Co ważne musisz to pokazać dla rutera na stronie http://192.168.0.1/ ze właśnie ten ruter korzysta z ip końcówka 1 bądź 2. Pamiętaj żeby ruter łączył się jeden z drugim to w jednym ruterze ma być wpisane ip drugiego i odwrotnie.

Co ważne jeżeli sam nie dasz rady skonfigurować modemu u nas w mieście to koszt z rzędu 50-70 zł, więc myślę ze u Ciebie, ta kwota nie powinna przekroczyć. Czy nie warto raz to zrobić na x czasu i mieć spokój na długi czas.

Kombinuj.

Dzieki, skorzystam z Twojej rady i popatrze w konfiguracji. Dam znac.

Odpowiedz
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend
Send thread to a friend

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Forum Mazurski OTS
  •  Lite mode
© Mazurski OTS
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku
Send thread to a friend